Wednesday, March 25, 2009

CHEWY GOEY YUMMY BROWNIES





Bahan-Bahan


A

250 gram butter
400 gram chocolate - potong kecik


B

6 eggs

340 gram brown sugar

2 tsp esen vanilla 20 gram chocolate emulco


C

80 gram tepung gandum..ayak ya

60 gram cocoa powder..ayak sama tepung gandum

140g kacang walnut/pecan/almond/macadamia (optional) - bakar dan gaul bersama tepong dan koko


Caranya


1.panaskan oven suhu 160'c, sediakan dan alas acuan ukuran 12 inci x 12 inci

2.double boil bahan A (butter dan chocolate)hingga cair, ketepikan biar suam sikit

3.pukul bahan-bahan B (telur gula esen dan chocolate emulco) hingga gula hancur - guna hand whisk saja

4.tuangkan adunan chocolate dan gaul sebati

5. masukkan tepung dan digul lagi hingga rata. Jangan gaul terlalu lama

6. tuangkan kedalam acuan dan bakar 150'C / 50 minit-I jam (bergantung pada oven)

7. setelah masak, biarkan dalam acuan hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman

8. sedap dimakan sama ada begitu saja atau dibubuh ganache.

9. boleh juga dimakan dengan icecream atau sos kastad



actually dh lama kita nk mencuba buat brownies ni gara2 hubby kita puji brownies yg opis mate lama kita buat. sblm ni mmg kite x knl apa itu brownies...yg tau kek jer...bila duk menelek dlm fp mak lang and the gang byk lak resepi brownies so kita cuba yg mn dpt komen yg best2 la...so kita try resepi kt atas tu...blh tahan gak rasanya...so jom kita sama2 mencuba...klu mls boleh la order ngan kita...

2 comments:

Roze said...

Hai mak su, kenduri brownies tak jemput kita ke? Hulur-hulurlah kat sini. Dapat tengok gambar tak puas ... he he he

manje said...

emm nampak menarik... kite pon suka mkn brownies ni... tmeksh coz 'sharing' resepi ni