Monday, March 23, 2009

Roti Bakar, Sup Cendawan dan Kacang Panggang...

Roti bakar, sup cendawan adalah breakfast yg slalu gak kita buat bila tibanya hujung minggu...bukan apa nk preparenya mmg sng banggat...jangan ingat bila kita kata sng sup cendawan tu kita beli siap dlm tin...sup cendawan tu kita buat sendiri. kita ikut resepi dlm web my resepi dari minami 133...bila 1st time try kita rasa sedap jgk sup ni so kita pun wat koleksi resepi feberet kita dan keluarga.

Biasanya bila buat sup cendawan ni mesti ada roti bakar. tp kali ni hubby kita tambah satu lagi menu..kacang panggang x silap kita nm kacang ni. haa..yg ni mmg beli siap dlm tin...kita cuma panaskan aje dlm periuk sblm mkn... bagi kita kombinasi 3 menu ni cukup menyelerakan breakfast ngan hubby and ank sambil tgk TV pagi2 minggu.

Ni la pakej lengkap utk breakfast ujung minggu.

Disini kita selitkan resepi sup cendawan utk dikongsi bersama. bagi sesapa yg nk try...mmg sng sgt nk buatnya...

Mushroom Soup




Bahan-bahan ( 6 org )
1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar(susu kotak)
1 ketul kiub ayam
1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
garam
secubit ajinomoto (kita x ltk...)
1 cawan tepung gandum

Cara-cara
potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti
.

2 comments:

@yue said...

salam..

wah so simple...
mmg tercari slama ni nk buat..
tgk resepi lain mcm byk je bhnnya..

bole cuba nt...terima kasih yaa..

ajnie's said...

Waalaimusalam..

mmg simple ayue klu nk cr resepi slalu saya cari dlm Myresepi.com...tidak pun fotopages yg rmi sifu masakan kt dlm tu...

cuba la...mn tau ngam dgn tekak ayue pulak...