Monday, November 22, 2010

Puding Karamel


Puding Karamel yang dibuat 2 minggu lepas...mmg suka ngan puding ni...selalu buat puding karamel mmg guna resepi kt bawah...

Resepi yang amik dr Myresepi kredit pada Alia..sy mintak izin share kt blog ye..

Bahan-bahan ( saiz:16 cm )

  • 400cc(400ml) susu segar/susu cair- aku suka guna susu segar
  • 5 sudu besar gula halus
  • 3 biji telur- pada suhu bilik
  • 2 biji telur kuning-pada suhu bilik - aku guna 5 biji telur terus...sayang nk buang..
  • 2-3 titik esen vanila
  • [ KARaMEL ]
  • 5 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air

Cara-cara

  1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
  6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
  7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
  8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais

3 comments:

khadijahanisa said...

aku tak mo resepi la aku mo mkn...hihihi

Rine said...

nak jugak...malas nak buat!

ajnie's said...

khadijahanisa: nk mkn print je gmbr tu...mkn la..ki ki ki

krine : meh mai...umah..tu pun bercendol...nk dpt mood rajin..pdhal sng je buat..he he he