Puding Karamel yang dibuat 2 minggu lepas...mmg suka ngan puding ni...selalu buat puding karamel mmg guna resepi kt bawah...
Resepi yang amik dr Myresepi kredit pada Alia..sy mintak izin share kt blog ye..
Bahan-bahan ( saiz:16 cm )
- 400cc(400ml) susu segar/susu cair- aku suka guna susu segar
- 5 sudu besar gula halus
- 3 biji telur- pada suhu bilik
- 2 biji telur kuning-pada suhu bilik - aku guna 5 biji telur terus...sayang nk buang..
- 2-3 titik esen vanila
- [ KARaMEL ]
- 5 sudu besar gula
- 2 sudu besar air
Cara-cara
- Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
- Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
- Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
- Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
- Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
- Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
- Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
- Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais
3 comments:
aku tak mo resepi la aku mo mkn...hihihi
nak jugak...malas nak buat!
khadijahanisa: nk mkn print je gmbr tu...mkn la..ki ki ki
krine : meh mai...umah..tu pun bercendol...nk dpt mood rajin..pdhal sng je buat..he he he
Post a Comment