Thursday, January 13, 2011

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Buat kek ni pada 31/12/20 penghabisan tahun 2010 nye baking aktiviti...sbnrnya dh lama nk makan kek ni...dah sblm tu...penah buat kek ni kt rumah kawan..ajr dia baking...so pada 31/12/10 aritu baru la aku buat kt umah untuk makan sendiri pulak...mood rajin dh datang...

Yang seronok nya...kek ni abis dlm masa 1hari je...mmg best la...x puas makan..lembut jew...masa aku p ajar kawan aku aritu pun..husband kawan cakap best...he he he..padahal husband Mas tu x suka makan cheese..

Kek ni x rasa sangat cheese nye..tu yg buat best tu..so aku copy paste kan resepinya..ye..

Terima kasih pada Alma@my resepi...kerana sudi kongsi resepi..

Cotton Soft Japanese Cheesecake (sumber alma@myresepi)

Bahan-bahan ( 8-inci ) - aku pki 9" nyer loyang

  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon- ganti ngan oren sunquick
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon- aku guna cream of tartar secubit

Cara-cara

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

No comments: