Tuesday, September 27, 2011

Lasagna


Parutan Mozarela dan taburan parmesan..

Lasagna...
resepi di ambik dari Myresepi disumbang oleh Joayee

Terima kasih buat Joyee..

Bahan-bahan ( 4-6 Orang )

  • 6-8 lasagne sheets
  • 800gm mince meat ( boleh juga campur dengan beef burger yg di hancurkan)
  • 2 onions- chop
  • 3 garlics-chop
  • 1 can chopped tomato with mix herbs
  • 1-2 teaspoons chilli flakes
  • 1 teaspoon curry powder
  • cube ayam
  • 2 tablespoon tomato puree
  • 1 teaspoon black pepper
  • options: diced carrots red pepper mushroom
  • garam, perasa, gula secukup rasa.
  • white sauce:
  • 1 pint fresh milk
  • 3 table spoon plain flour- or secukup nyer untuk memekatkan
  • mozarella cheese+ cheedar cheese

Cara-cara

  1. mince filling:
  2. tumis bawang dengan api sederhana. sehingga bawang lembut, tp jgn hangit.
  3. masukkan garlic, then masukkan sayur2 eg: carrots..etc..biarkan carrots n etc meresap minyak tumis tu.
  4. masukkan curry powder, mince meat..biarkan sebentar.
  5. lastly masukkan bahan2 seterusnya. and rasa
  6. masak hingga tinggal sedikit air.but not too dry.
  7. white sauce:
  8. panaskan milk yang di cambpurkan dengan tepung. kacaun hingga pekat. macam double cream consistancy. tutup api
  9. selalunyer lasagne sheet tu i rebus kejap.to soften. tapi make sure air mesti menidih, and taruk minyak skit dlm boiling water tu, so that dia kurang melekat. tapi masih melekat jugak..so hati2. taruk 2/3 sekali rebus..bila masak, angkat..letak satu2 atas dulang..jangan tindih2.
  10. bila semua sheet, filling, and sos dah ready. time to assamble
  11. **layer1: filling **layer2: white sos **layer3: cheese **layer4: lasagne sheet **repeat the process sampai habis**
  12. Untuk permukaan yg cantik dan lembap. ratakan lasgane sheet dengan filling & extra..extra.. white source. kasi cover semua..lastly taruk cheese.



Isi Dalam...

Sebenarnya banyak resepi yang aku amik..tp aku rs yg kt atas ni yg agak mudah..dan bahan2 pun senang jer nk cr...lenkali leh buat lg....

No comments: