Tuesday, December 30, 2008

Swiss Roll

X'mas lepas aku ada menjemput beberapa classmate utk dtg kerumah kami di Damansara...kerana kunjungan Bazlan utk menjemput kami ke Majlis perkahwinan nya nnt. so aku pun buatkan le kek coklat moist, swiss roll, keropok goreng n popia goreng...tetapi malangnya popia aku yg kali kedua ini pun mengalami masalah sama...pecah ble d goreng. last2 popia tu x jd d hidangkan n masih lg dlm peti ais...

kt cni aku nk kongsi resepi membuat swiss roll. mcm biase resepi nya aku cilok dlm fp mak lang azie...memang sedap.mbr2 pun kata sedap. smpi x percaya aku blh buat swiss roll.i2 la aku semenjak terjerumus dlm fp n blog ni....aku jd suka mencuba sesuatu yg baru terutama dlm mem"baking". dulu masa belajar mn aku tau buat semua ni...time raya jer mesti kakak aku yg sediakan....aku tahu mkn n mintak jer apa yang nk....nk mkn kek tu....nk mkn cookies ni...kakak aku jd mangsa.i2la untung ada ramai kakak n berbuat baik dgn kakak. pasti apa yg d request depa buat....dak pun aku beli jer kt kedai...tp skrg aku lbh suka mencuba...



so ni resepi yg d C&P dr FP Mak Lang...

Kek Gulung/Swiss Roll Batik Sumber : Apek

Bahan-bahan

6 biji telur gred A @ B
4 oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3 oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4 oz mentega cair
sedikit coklat emulco
jem strawberri secukupnya

Cara2:
1 Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
2 Adunan dah gebu
3 Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudit kayu
4 Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag 5 Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya
6 Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
7 Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius. Kek dah siap masak
8 Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2
9 Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.
10 Dah gulung, bolehlah dipotong


Nota mklang :

- jgn lebihkan masa pembakaran nanti terlampau garing susah lak nak gulung..pecah kulit swissroll
- jgn buat nipis benor..susah nak gulung nanti
- time nak gulung tu...cubalah berlembut skit ngan swissroll...kalau ganas2 tersiat plak kulit swissroll yg cantik gebu tu..kulit swissroll ni jenis FRAGILE
- korang nak buat batik jawa ke..batik marble ke...batik kalerpul ke...ikut sukahati koranglah ye! - filling tu boleh jugak letak bcream,choc., jem, blueberi..yg mklang buat tu mklang letak blueberi..sodappp
-pastikan kek sejuk dulu barulah gulung...kalau tak melekat kat paper kuih
- masa sapu jem tu cuba jangan ditekan kek tu sangat...tu sbb kulit dia melekat..
- kalau perhatikan tepung tu nampak skitkan...takpe...jgn risau..
- alas loyang ngan paper kuih tu...biar terjulur dari loyang pun takpe..senang nak angkat...jangan kedekut paper kuih tau...
- nak guna sponge mix pun boleh...tapi rasalah yg original punya dulu..best ke tak
-mklang guna loyang sbread 50 petak tu je...loyang tu kan pelbagai guna...

p/s : klu nk detail step nengok la kt fp maklang k...

3 comments:

Puteri Daluwarsa said...

salam kenal, terima kasih melawat blog saya. suka baking juga? swiss roll tu buat sendiri ker? cantik n nampak yummy. :D

ajnie's said...

salam perkenalan...sama2.yup baking ni dh jd hobbi baru semenjak terjerumus dlm fotopages n blog nih...seronok...swiss roll tu buat sendiri cuba la...sng banget..

Puteri Daluwarsa said...

InsyaAllah cuba, best kan baking nih. tapi masih x puas selagi tak banyak resepi kek yang belum dicuba buat. Biasa dengan majalah sedap, resepi2nya best.