Wednesday, February 18, 2009

Cheese Cake



Baru2 ni kita ada buat cheese cake, kita mmg suka ngan cheese cake. Tp masa mula2 kte belaja buat cake dulu. kita buat cheese cake. sbb kita tgk dlm internet dh rmi yg cuba resepi cheese cake tuh. so kita dgn konpiden nya buat la...tp.....kek tuh bantat wei...sejak dr itu kita mcm fobia nk wat cheese cake...tkt bantat lg. actually bukan salah resepi tp salah kita sendiri....sbb x study resepi tu betul2.






Setelah hampir setahun memedam rasa nk buat cheese cake. kali ni kita tekad nk buat jugak cheese cake...so dgn berdebar2 la kita buat cheese cake tuh. tp guna resepi lain....resultnya alhamdullilah menjadi jugak cheese cake kita..






so kt cni kita bagi resepinya untuk dikongsi bersama. resepi ni kita amik dari internet. harap tuan punye resepi x kisah kita tempek resepi tuh kt cni.



Japanese Souffle Cheese Cake

Bahan2
250 g cream cheese
75 ml susu segar
130 g gula castor
4 biji telur (asingkan telur putih n merah)
40 g tepung jagung
1/2 sudu teh cream of tartar (ganti dgn lemon juice blh gak)

Cara2
1. Panaskan oven pd suhu 180 C. Alaskan acuan.
2. Panaskan cream cheese & susu segar sehingga cheese larut. ( Guna api kecil)
3. Masukkan 1/2 drpd gula ke dlm adunan cheese bersama telur merah, tepung jagung & cream of tartar. dipukul sehingga kembang.
4. Telur putih dipukul bersama lebihan gula hingga menjadi meringue.
5. Masukkan meringue ke dlm adunan cheese & kaupbalikkan hingga rata.
6. Tuangkan ke dlm acuan & bakar secara bain marie selama 45 minit-1 jam.
@@simpan dlm fridge dahulu sebelum dimakan...baru ummmphhh

Selamat mencuba...

2 comments:

manje said...

salam ajnie...

hehe kite suke mkn cheese... tapi cheese kek ni tak penah plak tengok... mcmane rupenya?

ajnie's said...

salam..sori lmbt reply skrg kita bz sesgt...maklumlah bkk blog kt opis jer...

chesee cake ni x der base slalu cheese cake ada base...rupanya mcm cheese kek lain gak la...

klu manje suka baking try la...