Friday, August 28, 2009

Benggang, Marah, Geram...

Masuk hari ni merupakan hari ke-2 keadaan perasaan di bulan yang mulia ini...sepatutnya perasaan yang ada tu tenang2 ajer...

Semalam lebih kepada perasaan bengang..marah pun ada tp mengenangkan sekarang bulan puasa marah itu cuba ku bendung sendiri...semalam sebelum waktu lunch kita ada ym seorg kwn..kwn yg rapat...mengenai suatu majlis d bulan ramadhan...feedback yg dpt selepas kita balik dr urusan bank agak mengecewakan...bengang pun ada..@ pun kita sebenarnya seorang yg cepat melatah...dgn keadaan sekeliling. kita tarik nafas dalam2...bila membaca jawapan @pun lebih sesuai dinamakan komen..." nape banyak sgt ayam...kata 5hb (sabtu)...letih la klu ahad..isnin keje...nape x collect jer duit drp buat pot luck baik beli jer dr psr ramadhan...nape ko x arrange menu....bla bla bla..."

aduhai kawan ku...sbb itu la aku try nk arrange sebaik mungkin...sbb itu la aku berusaha bertanya itu ini pd kengkawan tanpa rasa segan dan tanpa rasa nk jadi MODERATOR...yg menggunakan kuasa sepenuhnya ditangan ku ini...yang menjadi masalah ialah date itu bukan kita pilih sorang..kte tnya jgk kengkawan lain boleh @ tidak dengan mereka...menu ayam menjadi persoalan kerana..kita berpesan jgn bwk mknan berasaskan ayam sbb sudah ada 4 jenis masakan ayam...sup ayam...ayam golek..kepak ayam dan kari ayam..sebab itu la awal sudah ku berpesan...ada mmbr lain yg ingin msk brokoli ayam pun dh ditukarkan menu nya tanpa rasa sedikit pun kecewa...memasak pula kita x paksa suruh masak sendiri kita bg pilihan sama ada memasak sendiri @ beli dipasar ramdhan terpulang pada keselesaan...dan setelah kejadian ini kita rasa kita sudah cukup untuk membuat kesimpulan tetapi kesimpulan ini biarlah kita jer tahu...

Benggang.....semalam balik dr opis singgah di Giant Permata...hanya untuk membeli sos nampla (sos ikan) selesai membeli kita keluar kita nmpk mcm ada pergaduhan mulut... diantara customer giant dan pak cik yng kerjanya mengutip trolley...sesampai di tempat parkir trolley kita mendengar " eeii dasar pendengki..." terus secara automatik ku pandang mak cik tu...semacam aku kenal semacam pnah lihat dimajalah..disini tidak ingin ku nmkan..jika dinmkan tkt dijadikan isu...dia bukan artis tp seorg pengusaha...ku lihat pak cik tu...diam..terus blah...pak cik semacam menolak trolley tu agak kasar..kata2 mak cik itu disambut oleh suaminya ku kira.."eeii..babi...la org tu...x pdn cacat..." zupp ku pandang pak cik tu pula...aku terdiam...dlm hati..."kenapa la pak cik ni berkata demikian...w.pun pak cik trolley tu salah jangan la panggil babi di tmbh lg di tmbh perkataan cacat..." sememangnya pak cik tu boleh digolongkan golongan OKU..terus aku menapak ke parkir motor...ku perhatikan pak cik trolley...akhirnya pak cik trolley tu melepaskan geram dengan menyepak trolley yg x bersalah itu... sebelum ini kita blum pernah jumpa pak cik trolley gaduh ngan customer..ni 1st time nmpk..itu pun serasa kit dia x melawan kot....punca tidak diketahui...cum kita ralat dengan kata2 suami mak cik itu...

Hari ini..di ofis sesampai di ofis..ofismate ckp.. "bos x nk sign cek...dia x nk bg cek tu...di kt S**** tu penipu..dia tnya aku nape aku sibuk psl cek org tu....S**** ada bg duit ker??" zuppp....giler bos aku nih.....geram.....buat hal lagi.......kami ber2 sememangnya pening bila bos buat perangai B**** tu...sesuka hati jer...siap x nk bg kami inform yg cek tu x ready...dia suh jer org tu dtg opis...silap2 hb kami yg kena maki...terus kita buat decision kol jer org tu ckp x der,...dr kena maki baik ckp..dh setel...

selepas itu kita meneruskan kerja...menyemak rfi yg blum ckup utk membuat claim...semak2 "eh ada yg blum cukup la...ni gauge reading lom ada utk 106 subang..."" ada la kak sy bg ptg semalam.." cr lagi..x jumpa.." x der..."dh bengang muka ku..."ada akak...." okey kita cr lagi...sahut ku..."ooohhh yg ini rupanya...sorry2 x perasan td.." kata ku...sambil senyum malu...

lps tu..."eh 102 pdg jawa x der la...." ada semlm sy bg akak"..."klu ada mesti ada kt cni....""ayooo mati la saya klu bg tau bos.." "benda 2 mmg x der td...""okey kte cr lg..." ngan muka konpius ku cr lg...x der...Ringggggg tepon berbunyi...."#$%679^%%@#@" dia bercakap sambil meneking dr awal hingga akhir..kita x phm sbb dia ckp tamil...so kita saja menegur.."apa yang mrh sgt tue......." trus dijawab " ye..la rfi tu la....ada tp hilang" bunyinya mcm menyalahkan kita jer...."okey..kita selongkar lg..x per x per kita cr klu ada x kemananya..." kita cuba menyejukkan hati dia..tp seigt kita mmg x der rfi tu kt kita...dia diam...kita diam..."haa smlm kn dia ada amik 1 rfi yg x di signkan..." kita teringat..tp kita diam.......smpi dia kuar.....terus kita kemejanya......x smpi 2 minit mmg SAH rfi tu dia yg simpan...lupa agaknya......aduii...kenapala kaum dia suka ckp tengking2 itu yg kita x phm...trus kita sms dia ckp dh jumpa atas meja dia...

1 comment:

Roze said...

Adoi mak su, pening-pening mak su hari ni, nampaknya. Tak pelah mak su bulan puasa ni nasib baik lah kita bukan setakat puasa makan dan minum, jadi kuranglah sikit tenaga kita nak tompang menjerit. Kalau tidak sah-sah lah mak su naik angin sama. Sabar je lah mak su.