Monday, April 19, 2010

Carrot Cake

Dh lama x baking….smpi hubby cakap oven dh buat tukun kt umah…hu hu hu…kek carrot ni sebenar dh lm duk ngidam nk buat…tp mls nk sagat carrot nye pasal aku tangguhkan…amik ko tangguh smpi dekat setahun…tp bile tgk Mak Lang Azie tayang kek carrot dia…aku buat jugak…akhirnya..

Adunan sebelum Masuk Sauna

Ni resepi dia..aku cilok dr blog mak lang…mintak izin ye mak lang…mmg yummy kek carrot nih…lembap gitu..ms dlm oven bau nye semerbak…resepi yang di copy dari blog mak lang..

KEK KAROT SHIELA
sumber : Rnet

Bahan-bahan :
250 gm tepung gandum }
1 1/2 tsp baking powder }
1 1/2 tsp baking soda } diayak bersama
1 tsp garam }
2 tsp serbuk kulit kayu manis }
375 gm gula halus (mklang campur ngan brown sugar, kemanisan sesedap rasa)
4 biji telur
4 cawan karot (di sagat & diperah sedikit airnya)
3/4 cawan walnut (dipotong kecil)
1 1/2 cawan minyak masak/jagung


Cara membuat :
-Pukul telur perlahan2 dan masukkan gula. Pukul sehingga kembang
-Masukkan minyak, karot dan walnut dan dikacau perlahan
-Akhir sekali, masukkan tepung
-Bakar pada suhu 165 C sehingga masak (+- 1 jam)


Icing cikgu sue ( ni wajib buat baru ngam dgn cake carrot)
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar

beat all ingredients till light and fluffy



Kek Yang dh ditoping…



Bawak ke opis untuk bekfast pagi ni..

4 comments:

Roze said...

Nyampahhhhh

makan kek sorang-sorang, pos lah ke rumah kita baru best! Lebih berkatttt cewahhhh


Bila nak bake lagi, terliur gak, tapi tak konfiden dan buat. Hehehehehehe

ajnie's said...

he he he..nnt nk dtg umah roger la..

Aku_tulip said...

pandainya...sedapnya...
jangan lupa ambik award kat blog akak ya.....

ajnie's said...

akak tulip : terima kasih...lom makan dh puji ek..nnt sy p amik ye kak